ГРАЂАНИН
ГРАЂАНИН Америчка лирска песма
превео Ален Бешић, прво издање, 2018, 14 х 20 цм, 184 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2228-5
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
935,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
825,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Грађанин Клодије Ранкин израз је модерне, ангажоване и интермедијалне поетске прозе, нека врста „лирског есеја“ о расним односима, у којем се приказује свакодневна борба против дехуманизације живота свих оних које други просуђују само на основу боје њихове коже. То је истовремено и документарни текст заснован на разорној и разочаравајућој стварности савремене Америке и света, како у прошлости, тако и у будућности.

Клодија Ранкин се у овој књизи бави случајевима свакодневног расизма, указујући на (микро и макро) агресије у животу и медијима из посебне, оштре поетске визуре. Неке од њих су тек случајне неугодности, лапсуси, а друге пак намерне увреде у учионици, супермаркету, код куће, на тениском или фудбалском терену, у случају Серене Вилијамс, односно Зинедина Зидана, на интернету, телевизији.

Овај текстуални декупаж, међужанровска мешавина есеја, поезије и слика моћно је сведочанство о индивидуалним и колективним последицама расизма у савременом америчком друштву, које се често назива „пострасним“, мада чињенице говоре супротно.

Dodajte komentar
Тренутно нема коментара за одабрану књигу. Будите први који ће написати коментар.