БЕОГРАД ИСПОД БЕОГРАДА
Поглед у књигу
БЕОГРАД ИСПОД БЕОГРАДА
девето допуњено и измењено издање, 2012
15,5 х 22 цм
347 стр.
тврд повез
латиница
ISBN: 978-86-519-1479-2
978-86-519-1479-2
Пуна цена:
1.485,00 ДИН

Цена на сајту:
1.410,75 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Позив на путовање кроз тамни вилајет или земљу чуда

Подземни свет испод великих градова није само предео људске уобразиље. Све цивилизације, а поготово сваки град, као чвориште сваке сложеније људске заједнице, с временом урањају у земљу. Садашњи житељи сваког града на земаљском шару тек су горња површ једног временског стуба који извире из подземља сачињеног од многих слојева. То сви знамо. Али оно што не знамо, или што превиђамо, јесте да је Београд од оних градова где су се природа и историја здружиле да створе узбудљиву подземну топографију.

(Предраг Ј. Марковић)

Представљене три књиге
о занимљивостима Београда

20. Децембар 2010.

Поводом изласка из штампе три књиге посвећене нашем главном граду и његовој историји, у петак 17. децембра у препуној сали „Њујорк“ Континентал хотела Београд, одржано је вече под називом „Тајне Београда“. Сликом и речју аутори књига Београд испод Београда, Масонски симболи у Београду и Тајна Новог Београда, приближили су публици историју града на питак, репортерски и истраживачки начин, и тако оживотворили прошлост једног од најстаријих и најинтересантнијих европских градова. Путовање кроз историју започело је сликама и подацима забележеним у књизи Београд испод Београда, која је управо доживела седмо допуњено издање, а њени аутори Видоје Голубовић и Зоран Николић провели су присутне кроз лагуме, пећине и руднике од Ташмајдана до Космаја, уз низ анегдота и прича из историје древног Београда.

Масонски симболи у издању Службеног гласника доживели су треће издање, а аутор Зоран Николић подсетио је публику на обележја српске масонерије која се могу видети на сваком кораку, од споменика Незнаном јунаку, коме је камен темељац поставио Краљ Александар сребрним чекићем (о чему сведочи слика објављена у књизи), па до пирамиде постављене у Кнез Михајловој улици.

Тајне Новог Београда је најновија књига Зорана Николића и Мирка Радоњића. Изградња Новог Београда почела је, не како је већина веровала после Другог светског рата, већ почетком тридесетих година XX века. Тада су леву обалу Саве почели да насипају Данци, те се и Савски насип некада звао „Дански насип“, а данашње Старо сајмиште и Стари аеродром били су најмодернији и најелитнији делови града. Слике које су први пут објављене у књизи Тајне Новог Београда на којима 700 војника маршира преко моста Краља Александра (који се налазио на месту данашњег Бранковог моста), као и фотографије срушеног трамвајског моста, који је два пута падао на брод пун војника, јединствена су сведочанства бурне прошлости главног града. Та сведочанства проналазили су, записивали и у својим књигама сачували од заборава аутори Зоран Николић, Видоје Голубовић и Мирко Радоњић. Фотографије и подаци сачувани у овим књигама сведоче о древном граду на ушћу Саве у Дунав, чије становништво има дубоке корене на обалама двеју река, које морамо познавати и неговати, јер „Стабло без корена је само обичан балван“, закључио на крају ове необичне књижевне вечери Зоран Николић.


Представљено пет књига Зорана Николића 
 
11. Септембар 2012.
У понедељак, 10. септембра, у лагуму испод Косанчићевог венца чији је један део претворен у винарију с дрвеним клупама и столовима, представљено је пет књига о Београду новинара и писца Зорана Николића.

Николић и његов колега др Видоје Голубовић издали су пре десет година књигу Београд испод Београда, која је недавно доживела девето издање, а ово дело је већ заузело значајно место код домаћих и иностраних читалаца.

Како је на промоцији рекао Дејан Веселинов из Туристичке организације Београда, књига Београд испод Београда добила је печат Светске туристичке организације, а ускоро ће бити објављена и на енглеском језику.

На почетку промоције, Николић и Веселинов провели су посетиоце кроз лагуме и тако им представили стари Београд о коме ова књига говори.

Николић је истакао да је на месту на које је довео посетиоце, у време кнеза Милоша, сваки министар желео да има кућу, а да се у овим лагумима чувала роба која је долазила с пристаништа.

Петар Арбутина је рекао да су све књиге необичне и да су многи заборавили прошлост, иако је она носилац будућности. Према његовим речима, Голубовић и Николић су открили један пут којим су знани и незнани неимари пролазили, а о којима ми не знамо ништа – ни о њима, ни о њиховој души.

„Они су успели да дух и душу града реконструишу“, истакао је Арбутина, додајући да све књиге говоре о једној тајни и да постоји саговорник који ће о тој тајни говорити.

Пето издање књиге Масонски симболи у Београду, које прати рад и обележја слободних зидара на подручју српског главног града, истражује занимљиве детаље и необичности настанка њихових здања у нашој престоници.

Тајне Новог Београда и Тајне Новог Београда 2 – Ново доба Николић је написао с новинарем Мирком Радоњићем. Ова два дела о настанку града преко реке обогаћена су фотографијама.
Николићев први роман Град тајни објављен је прошле године, а излазак петог издања очекује се наредних дана.

Током промоције, Николић је присутнима показивао фотографије старог Београда и говорио им о томе како је некада изгледао Ташмајдан, ко је све сахрањен тамо, како је изгледала Црква Светог Марка, када је настао такозвани железнички мост, преко ког данас пролазе трамваји.