ГОЛИ ОТОК - књига 4
ГОЛИ ОТОК - књига 4 књига четврта
друго издање, 2019, 13,5 x 20 цм, 456 стр., тврди повез, ћирилица
978-86-519-0873-9
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.122,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

„Читаву седму деценију XX века провео сам у тешком размишљању шта да радим са, јавности недовољно познатом, појавом званом Голи оток. Страшно ме је узнемиравало што се о Голом отоку пише – нећу да кажем неодговорно, него понекад и с искреним уверењем – да је такав трагичан догађај био потребан, јер је Тито њиме нешто у тадашњој Југославији, као, спасао. Ја, међутим, такво писање никад нисам друкчије оцењивао него као удбашко. У моме размишљању, које није било за јавност, помагали су ми и неки пријатељи, какав је, рецимо, био Борислав Михајловић Михиз. Али и они су умели да греше.

И тако сам почео да водим припремне разговоре с по­­јединим људима, који су се састојали у томе да треба да разговарамо о Голом отоку, и то за јавност и потпуно отворено. Наилазим притом на велика одбијања, мотивисана углавном страхом. Али неколико мојих добрих пријатеља је најзад пристало. И под сам крај 1978. почињем да радим.

У том тренутку ја, наравно, не могу да знам да ће октобра 1979. Удба донети одлуку којом ме ставља на листу за некакву операцију „Муња“, коју ћу, кад јoj јуна  2001. у свом полицијском досјеу нађем решење, про­тумачити као припрему за ликвидацију. Наравно да нитковска организација то затим неће волети да призна“.

Драгослав Михаиловић
 

Dodajte komentar
Тренутно нема коментара за одабрану књигу. Будите први који ће написати коментар.