ОДОБРЕНА У СРБИЈИ – ЖЕНА, МАЈКА, МИНИСТАР(КА)
ОДОБРЕНА У СРБИЈИ – ЖЕНА, МАЈКА, МИНИСТАР(КА) – Ултимативни медијски водич за жене (и мушкарце) у 21. веку
прво издање, 2024, 17 х 24 цм, 200 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2985-7
Пуна цена:
1.980,00 ДИН

Цена на сајту:
1.881,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.782,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
„Није овде реч о мизогинији (мада се на неким местима неминовно уочава), нити је реч о обесправљености искључиво једног рода која се огледа у језику. Реч је пре свега о додељеној родној идентификачији која људе спутава да пронађу сопствени, индивидуални глас и препознају сопствена лична својства према којима ће доносити кључне, животне одлуке или предузимати свакодневне, техничке кораке, препознавати своје аутентичне мисли и емоције, бирати своју професију, свој лични развој и стил, и на тај начин јачати целокупно друштво. Да ли је ово феминистичка књига? Има разних феминизама – прогресивних, субверзивних, радикалних, либералних, потпуно херметичних, опортунистичких... Ова књига је вероватно на трагу изворног или би можда требало да буде, јер је на страни немоћних, односно, како би у либералном капитализму рекли, неснађених. И јер тежи промени.“

 

У време када у јавном дискурсу полако превладава осећај замора од бескрајних расправа о роду, родним односима и родно (не)осетљивом језику, монографија др Емилије Радибратовић право је освежење. Одобрена у Србији свеобухватна је анализа, која задире дубоко у српски онлајн медијски пејзаж, бацајући светло на преовлађујуче и постојане родне предрасуде, док се истовремено залаже за преко потребну медијску трансформацију. Све то чини јасно, виспрено и убедљиво.

Проф. др Ана Кузмановић Јовановић

 

У научним оквирима Одобрена у Србији открива огромне потенцијале дубљег разумевања језика и културе интегрисањем различитих дисциплина и субдисциплина, док медијским посленицима и широј јавности пружа јасно и аргументовано тумачење друштвено и културно конструисаних образаца мишљења и понашања у вези с родним друштвеним улогама утемељеним у дискурсу моћи, као родну лупу за ново читање медија али и као упозорење на нове, продубљене родне поделе.

Проф. др Јелена Филиповић

 

Тема родне поделе у онлајн медијима открива се не само као родно питање већ и као још један дубоки друштвени јаз, поред социјалног, економског, образовног и културног јаза, који корисници нових технологија, у илузији да имају контролу над медијским садржајима, прихватају као подразумевани, узимајучи учешћа у репродукцији таквих подела и посредно допуштајући оснаживање центара моћи.

Проф. др Тамара Вученовић