Налазите се | Службеном гласнику поново Награда за издавачки подухват године
Заједничко издање Службеног гласника и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ још једном је освојило Награду за издавачки подухват године на Београдском сајму књига. Овог пута, у питању је десототомно издање „Сабраних дела Станислава Кракова“, које по први пут омогућава читаоцу потпун увид у опус једног од најзначајнијих међуратних писаца на подручју тадашње Југославије, нажалост проскрибованог на идеолошкој равни након Другог светског рата, због чега је за већину читалаца остао непознаница.

Дела Станислава Кракова, у десет књига, представљају до сада најцеловитији приказ стваралаштва једног од најсвестранијих међуратних српских књижевника – редитеља, пилота, археолога, љубитеља аутомобилизма. На једном месту сакупљена су сва његова лица: писца, ратника и ратног уредника, путописца, полемичара, новинара, историчара српске традиције. Петар Пијановић приредио је његов роман „Крила”, Александар Јерков дело „Кроз буру”, Гојко Тешић дела „Црвени Пјеро и друге прозе”, „Кроз земљу наших краљева и царева” и „Чар Синтре”, Зорана Опачић и Наташа Јовановић „Стваралаштво о Великом рату”, Младен Весковић „Репортаже из авијације”, Горан Максимовић „Живот човека на Балкану”, Петар В. Арбутина „Пламен четништва” и Александар Гаталица „Наши савременици о Кракову”.

У мноштву издавачких подухвата предузетих између прошлог и овогодишњег Сајма књига, жири је издвојио сабрана дела Станислава Кракова, која су објавили „Службени гласник“ из Београда и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда. Из идеолошких разлога скрајнут из наше књижевне и културне историје, један од најзначајнијих писаца међуратног раздобља, Станислав Краков читаоцима се представља у до сада најобимнијем издању, кроз 10 умешно графички обликованих томова које су сачинили изврсни познаваоци његовог дела. Распон прозних, есејистичких, путописних, мемоарских, документаристичких и новинских текстова, као и филмских сценарија запањује и после толико година, наводи се у образложењу.