Налазите се | Представљена књига ПОЈМОВНИК ЕВРОПСКЕ УСТАВНОСТИ

На Правном факултету Универзитета у Београду, у понедељак, 18. децембра, одржана је промоција Појмовника европске уставности Владимира Микића.

На посећеној промоцији, коју је модерирао доцент Милош Здравковић са Правног факултета Универзитета у Београду, говорили су проф. др Дарко Симовић са Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Владимир Ђурић, научни саветник Института за упоредно право у Београду, др Мијодраг Радојевић, уредник Правне библиотеке ЈП Службени гласник, као и аутор монографије.

Присутнима су се обратили и проф. др Будимир Кошутић, професор у пензији Правног факултета Универзитета у Београду, проф. др Владан Петров са Правног факултета Универзитета у Београду и судија Уставног суда Србије и др Милош Станић, виши научни сарадник Института за упоредно право у Београду.

Појмовник европске уставности на нешто више од хиљаду страна обухвата 222 лексикографске јединице, писане на основу истраживања важећих устава 48 европских држава. Лексикографским одредницама обухваћени су кључни појмови савременог упоредног уставног права. У уводном делу Појмовника дате су опште информације и критичка запажања о свим уставима и њиховој текстуалној структури. Аутор је пружио увид у богатство, али и недостатке упоредноправних решења. Ово капитално дело у области српског издаваштва, које нема пандан на страним језицима, незаобилазан је водич за законодавца и друге правнике, истраживаче у области политичких, економских и других друштвено-хуманистичких наука, као и за све заинтересоване који желе да стичу знања и лакше разумеју основне појмове садржане у књизи.