Налазите се | Престижна награда УНС-а за монографију Сергије Лукач – прометеј новинарства

Капитална монографија Сергије Лукач – прометеј новинарства Радивоја С. Петровића и Слободана М. Пенезића, недавно објављена у саиздаваштву Факултета за спорт и Службеног гласника, награђена је у понедељак, 18. децембра, престижном Специјалном наградом Удружења новинара Србије (УНС) за доприносе у историји штампе и новинарства, теоријске радове о новинарству и публицистичка дела „Жика М. Јовановић“.
Реч је о једној од традиционалних годишњих награда коју додељује УНС, а која је ове године припала издању које је резултат студиозног истраживања које је са ауторима овог издања, својим професорима и асистентима, реализовало и 16 студената новинарства Факултета за спорт.
Награђена књига је резултат истраживачко-издавачког подухвата у оквиру којег су за одговорима на суштинска питања у области медија и новинарства скупа трагали појединци различитих искустава, генерација и ставова, али једнако заинтересовани за даљу судбину ове професије – од студената новинарства, преко професора и асистената журналистике, па све до Лукачевих пријатеља, студената, сарадника и савременика, такође различитих по годинама, али и по размишљањима.
Чланови жирија који су одлучивали о наградама били су Милева Малешић (председница), Александра Орлић, Живојин Ракочевић, Драгољуб Јанојлић и Радоман Кањевац.
„Ова монографија подсећа нас на то колико је важна улога новинара у друштву и какав би новинар требало да буде, и то онда када је највише потребно – у време када се због таблоидизације и смањења квалитета медијског садржаја чини да квалитетно новинарство полако умире“, истиче се, између осталог, у образложењу жирија.
Стручни жири је истакао да је у питању дубински портрет личности који нас подсећа на то због чега ће Лукач остати упамћен у данашњем новинарству.
Награде ће бити уручене на Дан УНС-а, у четвртак 21. децембра у Прес-центру УНС-а.