Налазите се | Представљен Басарин нови роман РЕКАПИТУЛАЦИЈА

У уторак 12. септембра, у књижари „Геца Кон“, представљена је књига Рекапитулација, Светислава Басаре.
Роман је наставак Басарине књиге Контраендорфин, која је награђена Ниновом наградом.
„Рекапитулација је црнохуморна перспектива и отворена критика препуна суптилног сарказма, инструмент мишљења и спознаје, наличје савремене митологије. Михаил Епштајн каже: „Простор између речи и слике испуњаван је у старини ритуално, а у новије време – тоталитарно.“ На том трагу је и створена Рекапитулација – идеја о трајању у свету који је заборавио на своје постојање, свој почетни смисао и аутентичност“, изјавио је Петар Арбутина, директор Сектора за издавање књига у Службеном гласнику.
Говорећи о својој књизи, Басара је изјавио да је овај роман део приповедачког циклуса који је започео 2013. – на десетогодишњицу убиства Зорана Ђинђића, након премијере филма Славише Лекића о околностима које су претходиле овом трагичном догађају.
„Након премијере мени је пукло пред очима да је ова земља темељно пропала. Чим сам се вратио у своје село, одмах сам почео да пишем роман који је исте године објављен на сајму књига. У Контраендорфину сам се користио кочијашким језиком, што сам наставио и у Рекапитулацији. Ова књига је препуна увреда смишљених да би неке личности поднеле тужбу, јер ја бих једва чекао да их видим на суду, али мислим да се то неће догодити. Мене не интересује одјек који ће ова књига изазвати, већ количина мука (ћутања), ако сам био јасан“, изјавио је Басара.