„Након Антологијске едиције Први светски рат у српској књижевности, поносни смо што ћемо, заједно с Министарством културе и информисања и Покрајинском владом, бити део још једног издавачког подухвата и едиције чији је циљ да покаже снагу талента и посвећеност наших предака“, изјавила је Јелена Триван, директорка Службеног гласника, на конференцији поводом најаве објављивања едиције Прозна дела српских научника.

Она је истакла да девет аутора којима ће томови бити посвећени нису били само велики научници у својим областима већ су остали упамћени као личности које су спајале по неколико великих интересовања у једној личности. „Биће то прилика да млади читаоци виде до које мере су наши преци били визионари, али и да сазнају колико им је снаге и упорности било потребно да би стигли до висина до којих су стигли“, додала је директорка Гласника.

Осим Јелене Триван, конференцији су присуствовали Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, Игор Мировић, председник Покрајинске владе, Александар Гаталица, оперативни уредник едиције и члан редакцијског одбора, и Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Едиција Прозна дела српских научника посвећена је најзначајнијим људима наше историје, који су својим талентом и посвећеношћу оставили траг у науци, култури и добротворном раду од 19. века до данас. Идеја за настанак овакве едиције потекла је из намере да подсетимо на дела наших великих предака и бројна несебична залагања која су остала народу у наслеђе. 

Међу личностима које су издвојене као вечни узори генерације нашли су се научник Милутин Миланковић и предавач Атанасије Стојковић, а Горан Милашиновић, наш еминентни лекар по којем је назван један пејсмејкер, једини је живи представник великана у овој едицији.

Едиција представља заједнички пројекат Министарства културе и информисања, Покрајинске владе, ЈП Службени гласник и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Требало би да буде завршена током јесени и представљена на Међународном сајму књига у Београду, крајем октобра ове године.