Налазите се | Књижевно вече о Антологијској едицији ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ

У Малој сали Коларчеве задужбине, у понедељак 10. октобра, организовано је књижевно вече на којем се говорило о новој, Антологијској едицији ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ, издавачком подухвату који је Службени гласник реализовао у сарадњи с Министарством културе и информисања Владе Републике Србије и Покрајинском владом АП Војводине.

Учесници су били Петар В. Арбутина, извршни директор Сектора за издавање књига Службеног гласника, Александар Гаталица, уредник едиције, и Петар Пијановић, члан Редакционог одбора.

Ова едиција обухвата 15 књига у 10 томова, и на њених 6.828 страница налазе се романи, приповетке, поезија, драме, сећања и сведочанства 35 писаца дела која су настајала од 1915. до 2018. године. На корицама се налазе репродукције слика Надежде Петровић, Косте Миличевића, Михаила Миловановића, Малише Глишића, Николе Џанге, Пашка Вучетића, Васе Поморишца, Петра Добровића и других. У ради на едицији учествовало је пет чланова Редакционог одбора: Јелена Триван, Драган Хамовић, Петар Пијановић, Петар В. Арбутина и Александар Гаталица, као и укупно 11 приређивача.

Покренута је ради обележавања века од завршетка Великога рата, који је, како је записао Петар Пијановић, за Србе велика историјска катарза. Међу заступљеним писцима налазе се и Станислав Винавер, Милош Црњански, Драгиша Васић, Бранимир Ћосић, Бранислав Нушић, Стеван Јаковљевић, Растко Петровић, Добрица Ћосић, Данко Поповић, Душан Ковачевић, Александар Гаталица… Приређивачи су Александар Јовановић, Јана Алексић, Јелена Панић Мараш, Зорана Опачић, Предраг Петровић, Горан Максимовић, Александар Јерков, Слободан Владушић, Марко Недић и Петар Пијановић.