Налазите се | Гласниковом издању додељена Награда града Београда

Професор др Жика Бујуклић добитник је Награде града Београда за 2018. годину, која му је додељена у области друштвених и хуманистичких наука, а његово дело Правнички домети песника Лазе Костића објављено је у саиздaваштву Гласника и Досије Студија.

Имена добитника Награде града Београда за 2018. годину саопштена су на свечаној седници Скупштине града, одржаној у уторак, 16. априла.

Уредник овог вредног издања је проф. др Јовица Тркуља, а аутор ове студије доказује да је Лаза Костић не само велики српски песник, драмски писац, преводилац, књижевни и позоришни критичар, новинар, национални трибун, политичар, дипломата, филозоф и естетичар већ да је значајан допринос дао и на правном пољу. Постао је доктор права са свега 25 година тако што је свој рад, написан на латинском језику, успешно одбранио 1. маја 1866. на Краљевском универзитету у Пешти. Текст који нам је доступан показује с колико инвентивности је Костић покушавао да створи нову правну терминологију, засновану на народном језику, преузимајући тада доминантне идеје историјскоправне школе и следећи учење Валтазара Богишића.

Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије књиге и аутори су у минулих неколико година награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва.