Налазите се | Гласникове књиге представљене на Фестивалу српске културе у Истри

Књижевним програмом „Два у један“, у оквиру којег су у петак, 19. априла, представљене књиге Слободана Шијана и Сање Домазет, објављене у Гласнику, завршен је овогодишњи, 11. фестивал српске културе у Истри.

О књигама Пуњене тиквице са Лењиновим мозгом, Филмус и Љубав није довољна, осим аутора, говорила је и уредница у Службеном гласнику, Гордана Милосављевић Стојановић. 

Председник Вијећа српске националне мањине у Пули, Милан Рашула, нагласио је да Службени гласник већ пет година подржава Фестивал српске културе у Истри, представљајући своје значајне ауторе, који на изузетан начин репрезентују српску културу. Ова подршка важна је не само за српску заједницу у Истри већ и за промоцију вредних књига у региону, што је посведочила и бројна публика у пулском СКУЦ-у, која је била и те како заинтересована за дела Слободана Шијана и Сање Домазет.

Два аутора различитих уметничких вокација сусрела су се у необичној књизи, која садржи драму Пуњене тиквице Сање Домазет и филмски сценарио Пуњене тиквице са Лењиновим мозгом Слободана Шијана и Сање Домазет, уз документарно сведочење о судбини филма који никада није снимљен. Наизглед разнородне уметнике повезују необична интересовања и мултидисциплинарност. 

Један од најзначајнијих српских редитеља, али и најзанимљивијих мултимедијалних аутора, Слободан Шијан, своја филмска искуства преточио је у књиге. Истарске читаоце посебно је заинтересовао Филмус, књига која нуди експерименталну филмску причу о великим ствараоцима српске кинематографије и јунацима Шијановог филмског света, која је истовремено и нека врста аутобиографије његовог стваралаштва. 

Сања Домазет, професорка, новинарка и књижевница, иначе већ добро позната тамошњој публици, представила је нову збирку прича, Љубав није довољна, у којој готово филмски слика своје прозне јунаке, тако драматуршки узбудљиво да приче полако прерастају у нове сценарије. 

У оквиру промоције књига Службеног гласника у Српском културном центру Пула отворена је и изложба фотографија Родољуба Јовановића, Шијан иза камере.