Налазите се | Гласник представио књигу најпопуларнијег иранског писца за децу

У сали „Васко Попа“, на 64. Међународном београдском сајму књига, у уторак 22. октобра, представљена је књига МАЏИДОВЕ ПРИЧЕ Хушанга Моради Керманија, једног од најпопуларнијих иранских писаца за децу и младе.
Кермани је у Ирану 2005. изабран и за „личност свих времена“ у области литературе за децу и омладину, а МАЏИДОВЕ ПРИЧЕ, књига о одрастању и доживљајима дечака Маџида, најпопуларнија је књига за тинејџере у Ирану у последњих неколико деценија. 
О овој књизи су, осим аутора, говорили и Махди Ширази, директор Културног центра И. Р. Иран, Петар В. Арбутина, уредник и директор Гласниковог Сектора за издавање књига, и Александар Драговић, преводилац издања.
Ширази je најпре истaкао добру сарадњу две земље (Ирана и Србије), и то посебно у области културе, где се пак највише улаже у издаваштво и превођење књига с једног језика на други језик, јер је књига, како је он оценио, заправо темељ развоја културних и дипломатских односа. Уједно се осврнуо и на однос Ирана према издаваштву, нагласивши да су Иранци одувек имали брижан однос према књижевности. 
„Догодио се велики раст популарности дечје књижевности, а томе је својевремено и те како допринео и аутор ове књиге - Хушанг Моради Кермани“, казао је он.
Говорећи о настанку МАЏИДОВИХ ПРИЧА, Кермани је навео да је ова књига заправо настала пре 45 година, када је он имао 30, па је, стога, и јунак ових прича (Маџид) у одређеном смислу старио заједно с њим свих ових година. 
„Успео сам да кроз приказ авантура једног сирочета све то мало смекшам уз дозу хумора и сарказма, јер смех и плач су две стране једног новчића“, казао је аутор.
Арбутина је истакао важност праве књижевности за децу и омладину, јер они неће да им се прича о ономе што и сами, и то боље од нас, виде, већ желе јунака с којим могу да се поистовете.
„Они желе јунака у ког ће да верују и који персонификује систем вредности који ће препознати, а чији одраз јесте и његова врлина коју они треба да следе, а то је врлина истине“, нагласио је Арбутина.

Гласников сајамски програм наставља се у четвртак, 24. октобра, када ће, с почетком у 11 сати, у сали „Борислав Пекић“, бити представљена едиција ПРОЗНА ДЕЛА СРПСКИХ НАУЧНИКА. Потом ће на штанду Гласника (Арена Хале 1), с почетком у 14 сати, бити представљена књига МАЧКА ЗВАНА МИШ Андреја Сен-Сењкова, о којој ће говорити и аутор овог издања. Богат програм овог сајамског дана биће заокружен разговором о стваралаштву Сергеја Шаргунова, у организацији 64. Међународног београдског сајма књига, с почетком у 16 сати у сали „Иво Андрић“. Том приликом посебна пажња биће посвећена његовој вероватно најпознатијој књизи - АЛБУМ БЕЗ ФОТОГРАФИЈА, чији је превод на српски објавио Гласник пре неколико година.

Више детаља о Гласниковим сајамским новитетима и акцијама можете пронаћи ОВДЕ.

Добро дошли!