Налазите се | Утицајни историчар Џон Пол Њумен гост Гласника

Џон Пол Њумен, један од утицајних историчара млађе генерације, посетио је ових дана Београд како би, између осталог, овдашњој публици представио своју књигу Југославија у сенци рата, чији је издавач Службени гласник. О темама које прате књигу, осим аутора, говорили су у Гласниковом клубу ‒ књижари ‒ галерији, у петак, 12. априла, историчар Дмитар Тасић, преводилац издања, Гордана Милосављевић Стојановић, уредница књиге, и проф. др Дарко Гавриловић, историчар.

Џон Пол Њумен је навео да је тему Првог светског рата и његових последица на дешавања на овим просторима почео да истражује још пре десет година, када су га посебно заинтересовали судбина и живот ратних ветерана с простора бивше Југославије. Он је додао и да сматра да је та тема изузетно важна јер се о њој на овим просторима и шире мало зна, али и да је значајна и за будућа истраживања.   

Дмитар Тасић је такође констатовао да су оваква дела значајна за разумевање историје, као конкретан превод који ће публици ову тему ближе објаснити. „Њумен на изузетан и веома занимљив начин прича о држави кроз призму ратних ветерана, а посебно о томе да ли њих као појединце таква судбина прати целог живота, или је у питању само једна епизода. Највидљивије је то што је аутор успео да сатка причу од историјских извора, чланака из штампе, мемоара, техничких забелешки, а посебно књижевности и дела која нам дају посебну слику духа тог времена“, додао је Тасић. 

 „Ова књига нас наводи на то да на објективан начин сагледамо значајан део наше историје, али, истовремено, и да се, као што то наш познати писац Светислав Басара сугерише, лишимо псеудомитологије, која често заузима значајније место од чињеница и истраживања - управо зато су овакве књиге драгоцене“, истакла је уредница. 

Књига Југославија у сенци рата, коју је претходно објавио и престижни издавач Cambridge University Press, бави се темама које је истраживало мало српских и светских историчара, а аутор посебну пажњу посвећује људима који су допринели стварању Краљевине Југославије. Осим турбулентних политичких дешавања за време Првог и Другог светског рата, Џон Пол Њумен истражује и комплексне последице формирања државе у чијим су се границама нашли и победници и поражени. Захваљујући одличном познавању српског језика, он је имао прилику да приступи архивској грађи свих бивших република СФРЈ, те да из неутралне перспективе понуди нови поглед на овај историјски важан период за све народе бивше Југославије.

Књига је преведена и објављена 2018. у Гласниковој библиотеци Велики рат, а као драгоцени допринос грађи о народима Југославије током два рата.

Џон Пол Њумен предаје Европску историју 20. века на Универзитету Мејнут у Ирској. Докторирао је на Универзитету у Саутемптону, а постдокторске студије наставио је у Даблину, у Центру за студије рата. Фокус његовог академског рада усмерен је, пре свега, ка историји Источне Европе и некадашње Југославије, као и ка темама културе победе у Европи 20. века, ратних војних инвалида, компаративне историје Чехословачке и Југославије, те паравојног организовања у Средњој Европи и на Балкану.