Налазите се | Представљена монографија НЕУРОЛОГИЈА НОВОРОЂЕНЧЕТА

Капитална монографија Неурологија новорођенчета групе аутора Драгомира Бранковића, Боривоја Марјановића и Љубомира Стојанова, у издању Службеног гласника и IP Book-a, представљена је у понедељак, 27. маја, у пуној сали Српске академије наука и уметности. Осим аутора, у представљању су учествовали и академик Владимир Костић, председник САНУ, Петар Арбутина, директор Гласниковог Сектора за издавање књига, и Маја Ђорђевић Милошевић, рецензенткиња издања.

Модератор је била Сања Драгићевић Бабић, новинарка Радио-телевизије Србије.

Академик Владимир Костић, који је и један од рецензената књиге, рекао је да је пред стручном јавношћу велика књига, не само по броју страница већ по њеној несумњивој важности за српску медицину и будуће генерације лекара. Додао је да смо сведоци огромне храбрости аутора да се упусте у овако озбиљан подухват и посебно је истакао компетентност, знање и искуство аутора у вези с темама које су обрађене у овој књизи.

У име издавача присутнима се обратио Петар Арбутина који је напоменуо да је ова књига прави доказ онога што Гласник јесте, тј. доказ вредности којима иде у сусрет и важности научне мисли. „Од много мањих књигољубаца од нас често чујемо да ово није време великих књига. То причају они који сматрају да ово није ни време великих знања. Ипак, одлично знамо да ова монографија показује да време великих књига тек долази“, додао је Арбутина.

Један од коаутора издања, примаријус Драгомир Бранковић истакао је да пут од идеје до реализације Наурологије новорођенчета није био једноставан. Кључ успеха је у међусобној сарадњи аутора и подршци бројних сарадника, издавача и рецензената, којима је захвалио на помоћи да ова књига постане доступна свим стручњацима из те области медицине. 

У монографији су, по први пут у домаћој медицинској науци, обухваћени проблеми с којима се свакодневно сусрећу неонатолози, дечји неуролози, генетичари, метаболози, дечји хирурзи и ортопеди, неурохирурзи и физијатри одељења која збрињавају витално угрожену новорођенчад.

Осим свеобухватности, кључна вредност монографије јесу теме које до сада нису анализиране у домаћој литератури, савременост погледа на изнете медицинске проблеме, најновије препоруке за њихово решавање, као и једнако важне референце (чак 6.870) које су аутори користили, а које читаоце упућују на даља истраживања.