Налазите се | Представљена новија издања из капиталне колекције „1001 књига“

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 23. априла, представљена су новија издања објављенa у Гласниковој колекцији „1001 књига“ – књиге О УКИДАЊУ ПОЛИТИЧКИХ ПАРТИЈА Симоне Вејл и УВОД У ВАКУУМ Блеза Паскала.

О овим књигама и самој колекцији говорили су Александра Манчић, писац и преводилац, Јовица Аћин, уредник колекције, и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

У колекцији „1001 књига“ до сада је објављен велики број капиталних дела највећих светских писаца. Мноштво ових књига објављено је у неколико издања, што сведочи о популарности ове колекције, на шта се осврнуо и Петар В. Арбутина.

„У овој колекцији је највећи број поновљених издања, што показује да оваква дела и култура ипак имају своју публику, која често није довољно уочљива - ова колекција нам управо помаже у томе да такви читаоци постану видљивији“, констатовао је он.

Ова колекција, као и књиге о којима је овај пут било више речи и које су њени типични представници, како је оценио Арбутина, налик је легендарним едицијама којих више нема, попут едиције „Реч и мисао“ издавачке куће Рад, у којима су синтетизована фундаментална знања и мишљења.

„У Гласнику смо изузетно поносни на ову колекцију која постоји већ десет година, а ја имам посебно задовољство и част да сарађујем са Јовицом Аћином, несумњиво једним од најбољих уредника на овим просторима“, нагласио је Арбутина.

Аћин је такође потврдио да књиге у овој колекцији имају добар пријем код читалаца, осврнувши се на још неколико новијих издања која су током минуле године објављена у оквиру ње, попут тротомног дела Софисти, затим књигa Благодат утехе Мајсторa Екхарта, Стварање света и време Светог Августина и Анђео историје Валтера Бенјамина.

Он је више говорио о Блезу Паскалу и Симони Вејл, најавивши уједно и још једну њену књигу, која ће ускоро бити објављена у овој колекцији, а коју преводи управо Александра Манчић.

Манчићева је оценила да је Симона Вејл пре свега филозоф необичне природе, чије време тек долази и да је стога добро време да почнемо да се упознајемо са њом. Она сматра да је Вејлова једна од најбескомпромиснијих и најпродуховљенијих ауторки 20. века и да у књизи О УКИДАЊУ ПОЛИТИЧКИХ ПАРИЈА, коју чине само три есеја, доводи у питање темеље модерног либералног политичког поретка, презентујући аргументацију која у данашње време несумњиво има своје оправдање и утицај.

„Њена филозофска мисао је мистичарска и почива на својеврсном растварању оног што је бог створио - у књизи О УКИДАЊУ ПОЛИТИЧКИХ ПАРИЈА такву есенцију чини њено занимање за правду, што представља оно друштвено и политичко у овом делу“, запазила је она.

У колекцији „1001 књига“ објављују се дела у џепном формату – за сваког, за сваки тренутак и за свугде, за читање, знање и љубав, за 1001 ноћ и 1001 дан. Колико год се понеке књиге из тог разноликог сплета могле учинити необичним, свакад су са далекосежним и озбиљним импликацијама. По духу отворене, изазовне или поверљиве, у видокругу им је увек разумевање животних појава и квалитет живота, као и постављање питања од којих не би требало да одвраћамо поглед.